Виши суд у Врању неће одржати манифестацију поводом Европског дана цивилне правде „Дан отворених врата“

Због епидемиолошке ситуације због вируса корона Виши суд у Врању неће одржати Манифестацију  поводом Европског дана цивилне правде „Дан отворених врата“.
Европски дан цивилне правде се од 2003.године, обележава сваке године 25.октобра, а све  са циљем да се грађани што боље упознају са радом суда и функционисањем правосудног система, као и са могућностима за остваривање основних људских права, како би се правда приближила  грађанима и како би се исти информисали о расположивим средствима за приступ правди.
Већ традиционално одржавање манифестације „Дан отворених врата“ у Вишем суду у Врању, је наишло на  велико интересовање свих грађана, а посебно ученика средњих школа и студената Правног факултета у Косовској Митровици и представља веома леп повод и прилику за упознавање ученика и студената из различитих средина Пчињског округа, са радом и функционисањем Вишег суда, историјатом истог, а са посебном пажњом је праћена симулација суђења коју су за њих спремали судијски приправници и помоћници.
У нади да ћемо следеће године наставити са овом традицијом, овим путем желимо да поново упознамо грађане да Виши суд у Врању, који има десеторо судија и као непосредно виши суд, покрива Основни суд у Врању, Основно суд у Бујановцу и Основни суд у Сурдулицио, са Судским јединицама у Владичином Хану и Босилеграду, остварује и даље одличне резултате како он, тако и сви наведени подручни судови.
За разлику од 20.000 предмета, колико је овај суд имао у једном од претходних периода, из шестомесечног извештаја за 2020.годину, види се да је овај суд имао 1.543 предмета у раду, са једним предметом старости преко 10 година и без иједног предмета у чијој изради судске одлуке је прекорачен рок од 30 дана.
Рад и пословање Вишег суд у Врању је јаван и транспарентан, доступан на проверу и оцену сваког грађанина и сваког органа или установе – каже се у саопштењу председнице Вишег суда у Врању Драгане Илић Марковић.
Подели: