Шпански гитариста Rafael Serrallet своју страст према музици поделио са врањском публиком

У Позоришту ,,Бора Станковић’’ у Врању вечерас је концерт класичне музике одржао Rafael Serrallet, шпански гитариста, професор на конзерваторијуму у Лирији у Шпанији. У име Града и у своје лично име, госта из Шпаније поздравио је градоначелник Врања др Слободан Миленковић. Он је подсетио да је Врање од прошле године члан UNESCO Мреже креативних градова у области музике.

-Град Врање је препознат по музици, по аутентичном музичком наслеђу и специфичном изразу, стога смо веома почаствовани и поносни што смо се нашли у друштву UNESCO градова који свој развој базирају на креативности у различитим областима. Верујемо да ће чланство у UNESCO Мрежи креативних градова допринети да истакнемо културни значај нашег града на међународном нивоу, да поделимо знања преко стручних кластера широм света, као и да створимо нове могућности за сарадњу и партнерство са другим градовима. А да је тако потрврђују и данашња дешавања и гостовање прослављеног шпанског гитаристе и професора на конзерваторијуму у Лирији у Шпанији, Rafaelа Serralletа. Будући да су његов град Лирија и Врање чланови UNESCO Мреже креативних градова на пољу музике, гостовање је и прилика за унапређење сарадње, размену искустава и јачање веза два музичка града-истакао је између осталог градоначелник Миленковић.

Rafael Serrallet рођен је у Валенсији, а гитару је почео да свира са 12 година. Похађао је Шпанску академију у Риму и докторирао на Политехничком универзитету у Валенцији, а магистрирао на Националном универзитету за образовање. Са каријером која траје двадесет пет година и више од хиљаду концерата у осамдесет земаља, Serrallet је један од међународно најискуснијих шпанских гитариста. Такође, он је први класични музичар који је свирао на свих седам континената у једној години, поставивши Гинисов рекорд као први музичар који је одржао концерт на сваком континенту за 154 дана и 22 сата. Вечерас, у пуној сали врањског театра,Rafael Serrallet своју страст према музици и врхунско извођење најлепших класични нота писаних за гитару поделио је са врањском публиком. Наступ Rafaelа Serralletа у Врању организован је под покровитељством Владе Шпаније. Град Врање с друге стране учинио је све да се испоштују препоручене епидемиолошке мере републичког Кризног штаба за сузбијање ковид 19.

Подели: