Сезона припреме и сушења свињског меса за зимске месеце по традицији се већ деценијама поклапа са датумом некадашње прославе Дана Републике у бившој Југославији – 29. новембар. Многе породице, посебно у сеоским домаћинствима и даље узгајају свиње за своје потребе. Из ветеринарске станице саветују да грађани обаве трихинелoскопски преглед меса ради своје и безбедности других људи који ће конзумирати то месо.
-Када човек поједе трихинелозно месо он се зарази, симптоми се јављају од 3 до 5 дана, а могу да пролангирају и до чак 45 дана и постоје 3 врсте симптома, рекао је доктор Марковић.
Стручњаци саветују да се узоркује месо свих животиња из једног домаћинства. Анализа једног узорка у ветеринарској станици у Врању је 500 динара.