Данас је Међународни дан борбе против насиља над женама

Данас се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама. Први пут је установљен 25. новембра 1981. године у Боготи, у знак сећања на сестре Мирабел које су убијене у Доминиканској Републици 1960. године. На тај дан широм света позива се на укључење у активност чији је циљ спречавање насиља над женама. У Србији је обележавање дана борбе против насиља над женама почело кампањом „16 дана активизма против насиља над женама“ која се завршава 10. децембра Међународним даном људских права.

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама саопштењем за јавност огласио се Oдбор за људска права у Врању  и Мрежа жена против насиља.

-У овој години пуној изазова, Мрежа жена против насиља шаље снажну поруку јавности у име свих жена, нарочито обесправљених и сиромашних, оних којима је приступ медицинској неги отежан, оних које су остале без посла, оних које су на маргини друштвених токова, али и свих жена које су у свакодневној нелагоди и страху боравиле затворене и изоловане са насилиницима.

За насиље нема оправдања, зауставимо га заједно – стоји у саопштењу.

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук