Епидемиолошка ситуација у Пчињском округу забрињавајућа – још 125 позитивно на коронавирус

Епидемиолошка ситуација у Пчињском округу је забрињавајућа. Према последњим подацима од 235 узорака 125 је позитивно на коронавирус. Од тог броја 70 је из Врања, Трговишта 21, Сурдулице и Владичиног Хана по 12 и Бујановца 6. Проценат позитивних у односу на узете узорке је 53 посто.

Епидемиолог ЗЗЈЗ др Слађан Станковић апелује на грађане да уколико су били у контакту са оболелим понашају као у условима кућног карантина.

-Као епидемиолошка служба не можемо да у једном дану позовемо велики број особа које су биле у контакту са оболелима. Молимо становништво да уколико сазнају да су били у контакту са неким код кога је лабараторијски потврђено оболевање да се јаве телефоном Заводу за јавно здравље у Врању како би привремено били стављени у карантин – рекао је епидемиолог и додао да се због великог експонирања наставља обољевање и здравствених радника.

Морамо се придржавати свих мера које су на снази како би онемогућили вирусу да се шири.

-У овој ситуацији најбитнија је озбиљност свих нас и поштовање свих прописаних мера – од физичке удаљености, ношење заштитних маски до редовног прања руку – нагласио је Станковић.

Број градова чија је управа одлучила да прогласи ванредну ситуацију се из дана у дан повећава. У региону Јужне и Источне Србије ванредна  ситуација проглашена је у Нишу, Прешеву, Бујановцу, Сокобањи, Пожаревцу, Смедереву, Великом Градишту, Неготину, Кладову, Бору, Зајечару и Мајданпеку. Што се тиче Шумадије и Западне Србије ванредну ситуацију прогласили су Крагујевац, Трстеник, Александровац, Прокупље, Житорађа, Мали Зворник, Љубовија, Лајковац, Крупањ, Шабац, Ваљево Ужице, Рача, Ћуприја, Параћин, Рековац, Свилајнац, Нови Пазар, Медвеђа. У Војводини су ванредну ситуацију за сад прогласили Суботица, Нови Сад, Сремски Карловци, Сремска Митровица, Оџаци, Нови Бечеј, Бечеј, Рума и Ириг.

Проглашавањем ванредне ситуације локалне самоуправе добијају могућност да употребе посебне мере, снаге и средства уз појачан режим рада, при чему сваки град или општина формира свој кризни штаб који тиме руководи.

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук