У центру пажње креативни Еко Петошколци

Гости емисије „У центру пажње“ на ТВ Врањска плус били су Еко Петошколци, ученици ОШ „Светозар Марковић“ Вила Станковић, Матеја Ристић и Лука Ордић који су учествовали на онлајн панелу под слоганом „Да нам школа штима – важна је и клима!“ у оквиру завршнице Школског климатског изазова „Храна и климатске промене“, под покровитељством дечијег креативног хаба – KidHub. Са њима у тиму била је и Јована Стојичић из Београда која иде у ОШ „Бановић Страхиња“. Он лајн панел одржан је путем ZOOM апликације и јавног емитовања догађаја путем Фејсбук апликације.

“Канта Микрочитач“ идејно решење ових талентованих ученика изазвао је велику пажњу на овогодишњем Школском климатском изазову и пласирао их у само финале такмичења, рекла је директорка школе Тијана Ђокић. Поред тога што су се пласирали међу пет најбољих тимова и освојили специјалну награду и били најмлађи учесници икада, стекли су могућност  да аплицирају на „Climathon Awards“ за „Most Transformative idea o of 2020“ што су и урадили.

Иначе, прототип тима „МикроКлимци“ под називом „Канта Микрочитач“ усмерен је на најмлађе али га могу користити сви. Програмиран микробит уређај причвршћен је за канту. Броји отварање канте и што је већи број отварања канте већа је количина отпада у њој а не у природи.

Школски климатски изазов се одвија у складу са јединственом мејкер методологијом Дизајнатона (Designathon), која децу широм света припрема да дизајнирају будућност, учећи их да користе своју креативност и нове технологије.

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук