Почело јединствено такмичење „Птице моје хранилице – Новогодишње бројање птица“

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије другу годину заредом организује јединствено такмичање у зимском прихрањивању птица које ове године има празнични карактер, „Птице моје хранилице – Новогодишње бројање птица“.

За почетак је потребно поставити једноставну хранилицу за птице и редовно их прихрањивати несланим, сировим хранивима попут семенки сунцокрета, пшеницом, ломљеним кукурузом, просом, орасима, кикирикијем. Хранилица ће сигурно олакшати потрагу за храном птицама током зимских месеци, али ће учинити и ваш живот испуњенијим. Посматрање птица има благотворно дејство на психо-физичко здравље људи и чини својеврсну везу човека са природом.

Такмичење траје од 15. децембра 2020. године до 15. јануара 2021. године и у њему могу учествовати особе свих узраста са територије Републике Србије. Да бисте учествовали у такмичењу, потребно је да посматрате птице које посећују вашу хранилицу и своја запажања забележите попуњавањем извештаја.

-Учесник у такмичењу је свако ко најмање једном пошаље извештај са хранилице. Најбоље је да једном седмично пошаљете најбољи забележени резултат за ту седмицу. За сигурнију и лакшу идентификацију птица које долазе на хранилицу можете користите бесплатну апликацију „Птице на длану“ – саветује Наташа Јанчић, организаторка такмичења из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Циљ такмичења је да се мотивишу грађани да прихрањују птица током зимских месеци, али и да на тај начин обрате пажњу на природу у свом окружењу. Велика сеница, врабац покућар, северна зеба, зелентарка, чешљугар, батокљун, бргљез, црвендаћ, кос, само су неке од врста које ће ове зиме боравити у вашем комшилуку. Птице су најбољи амбасадори заштите природе, а ово је сјајна прилика да их упознате тако што ћете им понудити храну.

-Такмичење „Птице моје хранилице“ прошле године трајало је 12 седмица. Током тог периода, учесници су избојали више од 12.000 јединки птица и забележили 48 различитих врста на својим хранилицама. Подаци које такмичари шаљу у својим извештајима изузетно су значајни. Информације попут врста које посећују хранилицу, њихове бројности и понашања важни су подаци кој служе за процену угрожености популација птица и њихову заштиту – каже Јанчићева.

Бележење птица које долазе на хранилицу није једина категорија.

Победници такмичења „Птице моје хранилице“ бираће се у следећим категоријама:

1) хранилица са највише различитих врста;

2) хранилица са највише јединки птица;

3) најлепша фотографија на фотоконкурсу;

4) ликовно/литерарни конкурс за децу.

Победнике у свим категоријама чекају занимљиве награде

Извор: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Фотографија: Dejan Sklopic_Velika senica (Parus major) Belegis_s.jpg

Подели: