Временски услови погодују пшеници

Ове године временски услови погодују засадима пшенице. У земљишту има довољно влаге и сада је право време да се примени најважнија агротехничка мера – прихрана, истакла је саветодавац за ратарство и повртарство Пољопривредне, саветодавне и стручне службе у Врању Нада Лазовић Ђоковић.

Ове године у Пчињском округу пшеница је посејана на око 9.000 хектара док је 2.000 хектара под јечмом. Остала стрна жита засејана су на 100 хектара.

Сада је право време да пољопривредни произвођачи примене најважнију агротехничку меру а то је прихрана пшенице. Шта ће пољопривредни произвођачи користити зависи од Пх вредности земљишта.

Лазовић Ђоковић каже да је веома важно да се води рачуна о влажности земљишта.

Поплаве које су нас задесиле у претходном периоду утицале су на земљиште па из Пољопривредне саветодавне и стручне службе саветују грађанима да на местима где се вода задржала до 3 дана изврше примену неких микробиолошких ђубрива и обавезну дезинфекцију земљишта поготово у баштама и пластеницима. Док код земљишта која су поплављена била до 7 дана мора се радити пресејавање, али само за јесење културе.

 

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук