Министарство привреде покренуло Портал предузетништва

Министарство привреде покренуло је Портал предузетништва, намењен свим предузетницима и онима који то желе да постану. Циљ је да предузетници, на једном месту, добију информације о томе шта им је све потребно да започну посао, како да дођу до подршке за даљи развој бизниса, али и како да остваре добре пословне резултате. У самом заглављу сајта дате су информације о извештајима и студијама за мала и средња предузећа и предузетнике (МСПП), преглед актуелних програма подршке, информације о електронским услугама за МСПП, пореским олакшицама за запослене, царинским олакшицама за увоз опреме, правима и обавезама у инспекцијском надзору, као и подршка међународних развојних партнера који дају повољне кредите и бесповратна средства. Подршка је разврстана према намени:

1. „Подршка почетку пословања“ представља програме финансијске и нефинансијске подршке који су намењени почетницима у бизнису.

2.„Подршка расту и развоју“ у оквиру које су представљени програми како финансијске подршке намењене инвестирању у МСПП, унапређењу пословања, подршци новом запошљавању, тако и програми нефинансијске подршке у виду бесплатних саветодавних услуга.

3.„Подршка за иновације, дигитализацију и зелену економију“ где су представљени програми подршке за сва МСПП која желе да повећају своју конкурентност на тржишту увођењем иновација, дигитализације и коришћењем нових технологија и тако олакшају и убрзају увођење модела циркуларне, зелене економије, односно економије која мења начин производње.

На дну сајта налазе се мрежа акредитованих регионалних развојних агенција и мрежа технолошких паркова, пословних инкубатора и старт-ап центара , као и програми који почетницима нуде Аутономна покрајина Војводина и  јединице локалне самоуправе.

Идеја Портала предузетништва јесте да буде ефикасан сервис привреде благовременим информисањем о свим директним финансијским и мерама подршке и да афирмише и подстакне развој предузетничког духа у Србији. Образац за пријаву програма министарстава, органа у њиховом саставу, посебних организација, јавних агенција, АП Војводине, јединица локалне самоуправе, међународних развојних партнера и партнерских организација може се преузети на порталу  https://preduzetnistvo.gov.rs/.

Такође, Министарство привреде објавило је у понедељак и јавне позиве за три програма подршке https://privreda.gov.rs/javni_pozivi. Објављени су јавни позиви за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе, Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте.

Извор: Градски сајт

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук