Вакцина произвођача „Астра-Зенека“ стигла у Србију

Вакцина против корона вируса британско-шведског произвођача „Астра-Зенека“ стигла је у Србију, а први контингент од 150.000 доза на аеродрому је дочекао председник Србије Александар Вучић. Вучић је навео да Србија уз Уједињене Арапске Емирате постаје трећа земља која на располагању има више од три вакцине и истакао да ће вакцине „Астра-Зенека“ бити од понедељка на располагању грађанима, преноси РТС.

Александар Вучић је рекао да је авионом из Истанбула стигло 150.000 „Астра-Зенека“ вакцине.

-То није само 150.000 доза, него вакцина. Ово што је стигло на београдски аеродром значи још 150.000 вакцинисаних. Ја сам поносан на одговорност, озбиљност коју смо показали у борби за очување здравља и живота – казао је Вучић.

За ово је, напомиње, било потребно много труда, али и труда „наших пријатеља из Уједињеног Краљевства и Индије“.

-Молио сам и Бориса Џонсона и многе друге у братанској власти. Хвала им што „Астра-Зенека“ вакцине стижу у Србију много пре него у други део земаља на нашем континенту. Хоћу да се захвалим Нареднри Модију, као и министру спољних послова Индије. Цена за ове вакцине је апсолутно најповољнија и по изузетно повољним ценама успели само да обезбедимо ове вакцине. Од сутра су доступне за наше грађане – казао је Вучић.

Председник је рекао да је доласком вакцине компаније „Астра-Зенека“ Србија има вакцине четири произвођача.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је ревакцинација од кључног значаја и изразио уверење да ће Србија, пре него што дођу вакцине из Ковакс програма, вакцинисати и ревакцинисати 1,1 до 1,2 милиона људи, што је 20 одсто пунолетног живља.

Вучић је, у обраћању медијима, рекао да су „Астра-Зенека“ вакцине, које су данас стигле у Србију резултат билатералног, односно трилатералног договора.

-Овде смо данас зато што смо билатералним путем, односно трилатералним успели ово да договоримо. Дуго смо се борили. Много мука је било за британске званичнике колико смо их давили нашим захтевима. Није ни нама увек пријатно да то радимо, али се боримо за земљу и грађане. Они су имали стрпљења да нас саслушају. Онда смо мучили Паскала Сориоа, директора Серум института у Индији, па сам поруке слао шефу дипломатије Индије и индијском премијеру – рекао је Вучић.

Вучић је казао да је су резултат свега тога вакцине, те да оне нису пале неба како неки кажу, јер да је тако, како је рекао, имали би их и други.

Упитан када ће стићи вакцине из Ковакс програма, рекао је да ће око 100.000 „Астра-Зенека“ можда стићи у првој половини марта.

-Ми ћемо додатно да убрзамо ревакцинацију. Она је од кључног значаја. Прва вакцина не значи ништа, па када примите другу онда петнаест дана не смете да се опуштате. Тек после тога можете нешто мало да се опустите – додао је Вучић.

Извор: РТС

 

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук