Изложба слика Александре Кокотовић „Ослобaђање подсвести“

У великој сали Галерије Народног музеја Врање у петак 26. фебруара биће отворена изложба слика Александре Kокотовић, уметнице из Београда под називом „Ослобађaње подсвести“ (“Liberting unconsciousness“).

Александра Kокотовић је визуелна уметница која свој рад изражава кроз сликарство, вајарство, цртеж и графику. Чланица је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) и Удружења ликовних уметника Босне и Херцеговине. У статусу је самосталног уметника. Рођена је у Сарајеву, а живела у Бејруту, Лондону, Београду и Америци. Дипломирала је на Accademia del Lusso.

Приредила је 23 самосталне изложбе и преко 40 групних изложби у Србији, Босни и Херцеговини, Пољској, УСА, Северној Македонији, Литванији, Бугарској као и Уједињеним Арапским Емиратима.

-У овом, могло би се рећи понајбољем тренутку за промотивно приказивање, Александрина нова стваралачка епизода је у некаквом равнотежном усмерењу енергија, ка двојности духовног и материјалног, насталог из бројних укрштаја и уплива различитих култура, али са истанчаним унутрашњим одабиром, као синтеза апстрактних нивоа израза. У времену када се дешавају бројна померања у корист уметности меморије, као и у добима усмене књижевности, драгоцености говора у првом лицу нису само спонтана исповест, већ продубљена интерпретација на многим изворима већ виђеног. Са однегованим структурама на основи оперважених овалних облика, са зрнастим и линеарним акцентима, у деликатним тоновима, или са искорацима, пак, ка рељефу и пуној пластици, које се као пружене руке налазе у стању узнесења, са дискретним плавичастим обрубима, сугерише основну дихотомију оквира духовности, једнако са задржавањем исказа који се темељи на искушаном минимализму. Ово директно пулсирање сензибилности, следећи девизу „мање је више“ има елегантну узлазну линију, са свежином која рефлектује спонтаност и драж открића са свежином која рефлектује спонтаност и драж открића – истакао је Душан Ђокић сликар и ликовни критичар.

Почетак је заказан за 19 сати уз поштовање превенивних мера. Изложба ће трајати до средине марта 2021. године. Галерија Народног музеја Врање отворена је за посетиоце сваког радног дана од 8 до 16 сати.

 

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук