Нове мере Кризног штаба за викенд

Чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19 и епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је нове одлуке Штаба, односно Владе Србије, према којима ће угоститељски објекти на целој територији земље сутра и прекосутра радити од 6 до 14 часова, а да је након тога дозвољена само достава хране.

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре овог штаба изнела актуелне податке у вези са епидемиолошком ситуацијом, указавши на то да се примећује пораст тренда оболевања са више од 3.000 и позвала грађане да се понашају савесно и одговорно. Она је упозорила и на то да сваког дана имамо више од 1.000 нових преносиоца вируса, тако да придржавање мера нема алтернативу. Према њеним речима, држава може да доноси мере и казне, међутим оно што се дешава иза затворених врата у нашим домовима је искључиво наша одговорност. Кисић Тепавчевић је, говорећи о угоститељским објектима у ски центрима, како самосталним, тако и оним у оквиру хотела, рекла да ће послужење хране и пића током викенда бити дозвољено само на отвореном – у баштама. Према њеним речима, шалтер услуга за објекте на стазама је такође могућа само до 14 часова, а објекти из области угоститељства доставу хране и пића могу вршити 24 часа дневно. Хотели у читавој земљи могу вршити делатности служења хране и пића у својим ресторанима и кафе баровима такође до 14 часова свим грађанима, указала је Кисић Тепавчевић.
Она је прецизирала да је од 14 до 22 часа, ова услуга дозвољена само и искључиво особама које имају уплаћен смештај у том хотелу или неком другом категоризованом смештају. Ово значи да особе које немају пријављен боравак у хотелу не могу бити услужене у хотелским кафићима и ресторанима у суботу и недељу након 14 часова, подвукла је Кисић Тепавчевић и нагласила да ће акценат у контролисању поштовања ове мере бити у највећим ски центрима у Србији.

Такође, како је додала, тржни центри, продавнице непрехрамбене делатности, кладионице, коцкарнице, дечје играонице, теретане, фитнес центри, балони за фудбал и друге спортове ће за дане викенда радити од 6 до 14 часова. Међутим, спортски објекти који имају унапред заказана такмичења биће доступни искључиво за те намене и након 14 часова, објаснила је Кисић Тепавчевић. Она је навела да су међу објектима који задржавају своје радно време и на које се ова ограничења не односе и трговински објекти, апотеке, бензинске пумпе, ординације, стоматолошке ординације, лабораторије, позоришта и ветеринарске амуланте. Према њеним речима, ограничења се не односе и на козметичке и фризерске салоне, салоне за негу лепоте и објекте из делатности пружања занатских услуга, који могу за дане викенда радити од 6 до 20 часова.

Истовремено, Кисић Тепавчевић је навела да је осим Београда, велики број заражених у Нишу – 194, Новом Саду – 139, Краљеву –- 104, Крагујевцу 101, Врању – 94 и Крушевцу – 87. Према њеним речима, остали градови имају мање од 50 новозаражених, али нема дела Србије где нису потврђени нови случајеви заражених.Она је указала на то да се у установама социјалне заштите последњих недеља бележи повољнија епидемиолошка ситуација и да је тренутно заражено 144 корисника, али да већина има блажу клиничку слику. У Србији је до сада обављена вакцинација нешто мање од 1,4 милиона људи, ревакцинисано је 507.000 грађана, а бар једну дозу је примило 886.086 људи, прецизирала је Кисић Тепавчевић.

Извор: Влада Републике Србије

 

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук