Светски дан дивљих врста – 13 је за орнитологе срећан број – Крсташи се враћају у Србију

У Србији су током јануара и фебруара на више локација забележени млади орлови крсташи, критично угрожена врста која краси национални грб. Према подацима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије на простору Војводине и Београда боравило је чак 13 младих орлова крсташа. Орнитолози кажу да је ово добар знак, али да смо још далеко од опоравка популације крсташа у Србији.

Орао крсташ (лат. Aquila heliaca) доведен је на ивицу опстанка у Србији, толико да нам је 2016. године преостао свега један гнездећи пар. Захваљујући дугогодишњим и упорним активностима на заштити ове врсте, пре свега чланова и волонтера Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у сарадњи са партнерским организацијама и институцијама, Србија данас броји три гнездећа пара орлова крсташа.

-Наду да ће се орлови поново гнездити на местима на којима су у Србији историјски били присутни, а данас су ишчезли, дају нам нови подаци са терена – каже Максим Карановић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, и додаје: „Током међународног пописа орлова ове зиме, осим нама добро познатих гнездећих парова, забележили смо седам младих крсташа, док је један од њих виђен и у близини старе гнездилишне локације на Фрушкој гори“.

Орнитолози су разменом информација са колегама из Мађарске добили увид и у путање кретања младих орлова праћених сателитским одашиљачима. Још 4 млада крсташа надлетала су Србију, такође посећујући Фрушку гору, али и поднебље Делиблатске пешчаре. Додатно, две младе птице виђене су у околини Београда крајем фебруара.

-Иако је пораст броја ових птица у нашој земљи добар знак, стање популације крсташа веома је далеко од повољног. Учестали случајеви страдања птица које проузрокују људи кроз тровање, илегално убијање, хватање, случајеве електрокуције и колизије, узрокују да готово сваке сезоне у Србији страдају десетине орлова. Ипак, подаци о бројности и кретању нас охрабрују и дају наду да ће уз активне мере заштите доћи и до пораста бројности наших крсташа – изјавио је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Сведоци смо све чешћих и масовнијих непланских и илегалних сеча шума широм Војводине, па и у заштићеним подручјима. Такође, појава нових трендова нерегулисане вандрумске вожње моторних возила у оквиру заштићених подручја све је учесталија. Орлови крсташи изузетно су осетљиви на узнемиравање, пре свега од стране људи. Бука и низ других људских активности, уколико се обављају у близини гнезда, могу да доведу до угинућа младунаца, као и да натерају птице да у потпуности напусте гнездо. Претпоставља се да је управо узнемиравање гнезда крсташа један од главних узрока који су нас довели на корак од ишчезавања ове врсте у Србији.

Извор и фотографије: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Подели: