Пробни завршни испит за ученике основних школа

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да ће у петак и суботу, у циљу припреме ученика осмог разреда, наставника и школа за завршни испит, бити одржан пробни завршни испит у свим основним школама.

У саопштењу овог министарства наводи се да ће пробни испит бити одржан по следећем распореду:
  • у петак, 9. априла 2021. године, у 13 часова, полагање пробног теста из математике,
  • у суботу, 10. априла 2021. године, у 9 часова, полагање пробног теста из српског/матерњег језика,
  • у суботу, 10. априла 2021. године, у 11.30 часова, полагање пробног комбинованог теста из биологије, географије, историје, физике и хемије.

Решавање тестова траје 120 минута.

Пробни завршни испит одржаће се у школи, у групама ученика, не већим од 15, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Пробни завршни испит верна је симулација процеса завршног испита, где ученици и запослени пролазе кроз утврђене процедуре испита – време доласка, потребан прибор, поступање и правила пре, у време и након завршног испита, организација простора и рада, улоге одељењског старешине, дежурних наставника, супервизора и друго.

Циљ организовања пробног завршног испита јесте и провера колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремили су испитни материјал који је достављен школама преко надлежних школских управа.

Полазници трећег циклуса програма функционално основно образовање одраслих  (ФООО), у оквиру пробног завршног испита, у петак, 9. априла 2021. године, у 13 часова, полагаће јединствени тест.

Овај тест садржи задатке из предмета српски, односно матерњи језик, из предмета математика и из природних и друштвених наука, који обухватају садржај из наставних предмета биологије, географије, историје, физике и хемије, као и опште компетенције, заједничке за поједине природне и друштвене науке.

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук