Недеља имунизације у Европском региону СЗО – „Вакцине нас зближавају”

Недеља имунизације, шеснаеста по реду, обележава се у доба пандемије COVID-19 под слоганом „Вакцине нас зближавају”. Вакцинација се види као извесно решење у заустављању пандемије под условом да довољна количина вакцина буде равномерно доступна на глобалном нивоу. Фокус је на глобалној солидарности и порасту поверења у вакцине и вакцинацију против вируса корона. И у овим условима, одржавање континуитета у спровођењу националних програма имунизације има приоритет који ни на који начин не сме бити угрожен. Посебну пажњу треба обратити на ризичне групе када су у питању поједине болести које се могу спречити вакцинацијом (грип, пнеумококна болест, инфекција изазвана респираторним синцицијелним вирусом…).

Поруке Недеље имунизације у Европском региону СЗО подразумевају да доносиоци одлука треба да креирају професионални, едукативни и социјални систем подједнаке доступности вакцина.

– Здравствени радници треба да буду кључни извор информација о вакцинама за родитеље. Изградњом поверења у вакцине спашавају се животи.

– Сваки родитељ треба да игра кључну улогу у заштити своје деце избором да их вакцинише. Свако дете заслужује да буде заштићено од вакцинама превентабилних болести.

– Истраживачи на пољу вакцина спасили су милионе живота развојем безбедних и ефикасних вакцина.

– Радећи на томе да свако дете прими потребне вакцине бивамо заслужни за креирање будућности без вакцинама превентабилних болести.

– Вакцине штите од болести, спашавају животе и стварају основу за дуг и здрав живот.

– Вакцинацијом против заразних болести не штите се само вакцинисани, већ и они око њих.

– Захваљујућу вакцинацији, број случајева дечије парализе је од 1988. године редукован за 99%. Заједно можемо искоренити полио.

– Морбили су једна од најзаразнијих болести. Невакцисана деца испод пет година живота су у највећем ризику од оболевања и компликација, укључујући смртни исход. Вакцинацијом можемо елиминисати морбиле.

– Рубела инфекција код трудница може изазвати побачај или конгениталне малфомације плода. Вакцинацијом у детињству штити се особа цео живот.

– Вакцина против хепатитиса Б је 95% ефикасна у превенцији инфекције, развоју хроничне болести и карцинома јетре узроковане хепатитисом Б.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

Извор: Завод за јавно здравље Врање

Подели: