На подручју Бујановца и Прешева откривена нова врста птице – дугорепи сврачак

Приликом вишедневне експедиције спроведене почетком маја 2021. године на подручју општина Бујановац и Прешево, орнитолози Центра за истраживање биодиверзитета из Новог Сада и Природњачког музеја из Београда забележили су нову врсту птице за Србију – дугорепог сврачка (Ланиус нубицус). Гнездећи пар дугорепих сврачака је посматран и фотографисан у близини границе са Македонијом, на сувим травнатим падинама са жбуњем.

-Било је прошло подне и управо смо завршавали терен када ми је у видокруг долетела омања птица упадљиве црно-беле обојености. После кратког посматрања двогледом, веома сам се обрадовао јер сам
препознао дугорепог сврачка. Нешто касније приметили смо и женку – рекао је Драженко Рајковић из Центра за истраживање биодиверзитета.

Дугорепи сврачак насељава медитеранска сува травната станишта са жбуњем и дрвећем, на крајњем југоистоку Европе и деловима Блиског и Средњег Истока. Селица је која зимски период проводи на подручју североистока Африке. Читава светска популација релативно је малобројна, док је на Балкану ова врста ретка и слабо проучена, а живи у делу Македоније, Албаније, Бугарске и Грчке.

-Ово је први пут да је ова врста виђена у Србији, а с обзиром на то да је посматран пар птица у време гнездећег периода, имамо разлога да верујемо да смо пронашли нову гнездарицу наше земље – закључио је Рајковић.

Поред дугорепог сврачка током експедиције забележене су и друге ретке и малобројне гнездарице попут врапца камењарца, грмуше црвеновољке, модрокоса и горског звишка, што указује на високу еколошку вредност истраживаног подручја.

Орнитолошка истраживања на крајњем југу Србије спроведена су оквиру пројеката успостављања националне еколошке мреже и НАТУРА 2000 мреже заштићених подручја Европске уније, који су подржани од стране Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије.

Извор: Центар за истраживање биодиверзитета

Фотографија: Дугорепи сврачак Lanius nubicus Фото Н. Станојевић, ЦИБ

 

Подели: