Гојковић: предложене ублажене мере за фризере и организаторе скупова

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је, након седнице Кризног штаба, да су предложене ублажене мере за фризере и организаторе стручних скупова. Ако се настави повољан тренд броја новозаражених и броја вакцинисаних, од 21. јуна могуће организовање колективних догађаја.

Зоран Гојковић је поручио да смо изашли из ванредне епидемијске ситуације, али да је она и даље несигурна.

-Посебно је важно да сваки дан у просеку вакцинишемо између 20 и 23 хиљаде грађана Србије, имамо више од 2.250.000 грађана који су примили бар једну дозу вакцине, ако глeдамо у процентима, то је око 42,5 одсто пунолетног становништва и око 1.700.000 који су примилио обе дозе вакцине. То нас радује, то је добро и то је показатељ да идемо добрим путем да што пре изађемо из овог стања – наводи Гојковић.

Додаје да је, с обзиром на такву ситуацију, Кризни штаб предложио ублажавање мера за фризере и организаторе стручних скупова.

-Излазимо у сусрет фризерима, све фризерске радње могу да раде под условима који су мање ригорозни него до сада. Било је ограничено на девет квадрата по особи, враћамо се на оно што је било пре јесени, а то је четири квадратна метра уз даље мере, маске, одржавање размака и дистанце – рекао је Гојковић.

Наредно попуштање односи се на организаторе стручних скупова.

-Они се могу одржавати, ограничено је до 100 учесника максимално, уз поштовање свих мера, маски и дистанце – наводи покрајински секретар за здравство.

Гојковић додаје да ће од 21. јуна моћи да се организују колективна окупљања и дружења уколико се испуне одређени услови.

-Уколико се у следећем периоду настави овакав интензитет пада броја новозаражених, уколико будемо изашли и из ове несигурне ситуације, помињемо и то да нам је неопходно да имамо 50 одсто наших пунолетних вакцинисаних. У случају свих таквих тенденција, моћи ћемо да после 21. јуна кренемо у организацију различитих врста догађаја за већа колективна окупљања, дружења и све оно што је уобичајено и пре епидемије – истиче Гојковић.

Још једном понавља да је то „строго, искључиво и једино“ уколико будемо дошли до 50 одсто пунолетних вакцинисаних и уколико епидемијска ситуација буде таква да не буде скока и раста броја новозаражених.

 

Подели: