Ледена посластица којој нико не може одолети – сладолед, у почетку је била привилегија владара, богатих елита и истакнутих личности. Њену претечу, лед са медом и соком, конзумирали су Александар Велики и краљ Соломон, док је Марко Поло у 16. веку са Далеког истока у Италију донео рецепт за производњу домаћег сладоледа. Кроз време, овај хладни дезерт постао је популаран у целом свету, а ми ћемо вам данас показати како се он производи у једној врањској посластичари.
Млечни или воћни, на штапићу, у чашици, корнету или кутији, на кугле или точени, сладолед је идеално решење за освежење у топлим летњим данима. Мада, неки му не могу одолети ни зими и научници управо препоручују његову конзумацију у том периоду године, због температурне разлике између тела и окружења, која је тада мања у односу на велике врућине, што значи да зими никад не може доћи до температурног шока. Како год, на нама је да се определимо за омиљени укус и облик и препустимо се слатком уживању.