У врањском театру изведена представа „Коштана“

У организацији Локалне мреже за борбу против трговине људима глумци Омладинске сцене врањског театра извели су сегмент представе ,, Kоштана’’, Борисава Станковића, у режији Драгана Живковића Дургета. Реч је сегменту који живо описује принудни брак кроз трагичну судбину главне јунакиње, коју на силу и против воље удају. Акценат је стављен на принудне бракове, јер се Локална мрежа за борбу против трговине људима активно бави сузбјањем ове појаве.

Градска већница и председница Локалне мреже за борбу против трговине људима, Данијела Милосављевић истакла је да је у свету, према подацима УНИЦЕФ – а из 2014. године, преко 700 милиона жена у принудним браковима, као и да од тог броја трећина има мање од 15 година. ,,Сам тај податак показује колико много жена у свету нема право на избор и испољавање своје слободне воље за ступање у брак, већ је експлоатисано и у том погледу. Локална мрежа за борбу против трговине људима делује, пре свега, превентивно, тако да смо на овај начин желели да укажемо и на проблем принудних бракова. Мрежа постоји од 2013. године и ту је да пружи подршку свакоме ко има проблем у виду било какве врсте експлоатације. Желимо да наши суграђани знају на који начин могу да се заштите и од кога да траже помоћ и подршку.

Такође, треба знати да Локалну мрежу чине све релевантне институције града Врања које могу адекватно да реагују уколико дође до било каквог облика трговине и експлоатације људи, ’’ истакла је Данијела Милосављевић. Активност Локалне мреже за борбу против трговине људима подржали су и заменица градоначелника Зорица Јовић, представници удружења окупљених око ове организаије и врањски театар, а посебне гошће биле су жене из Kосовске Kаменице.

Извор: Градски сајт 

Подели: