Врање пето у Србији по транспарентности

Транспарентност Србија и ове године спровела је истраживање „Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији – ЛТИ“. Реч је о истраживању које је спровођено 2015, 2019. и 2020. године (биле су обухваћене све општине и градови у Србији) и 2017. године (на узорку од 15 ЈЛС).

Истраживање се ове, као и две претходне, године спроводи уз подршку USAID-a-, и биће урађено и 2022. године. На основу методологије установљене 2015. године поново су оцењене и рангиране све јединице локалне самоуправе у Србији. Оцењене су и градске општине, али нису рангиране с обзиром на то да се због неједнаких надлежности не могу поредити са ЈЛС.

Врање на овом рангирању има индекс 75, на скали од 0 до 100, и дели пето место међу 145 рангираних ЈЛС, што је одличан резултат. Тај скор би пре две године био довољан за прво место. То је боље него на рангирању ЛТИ 2020, за два поена и за једно место на табели, а истовремено је знатно изнад просека целе Србије, који износи 48, истиче се у саопштењу Транспарентности Србија.

Извор: Градски сајт

Подели: