Хуманитарно поетско вече у Галерији Народног музеја Врање

У великој сали галерије Народног музеја Врање одржано је хуманитарно поетско вече, у оквиру којег је промовисана збирка поезије „Балканском долином“ чији је аутор Шпејтин Сојев Соле, док је рецензенткиња професорка српског језика из Врања Ана Митић Стошић. Новац прикупљен продајом књига биће уплаћен на наменски рачун града Врања за лечење деце оболеле од тешких болести, што је била лична жеља аутора.

Аутор збирке поезије „Балканском долином“ Шпејтин Сојев Соле, пореклом је из Урошевца са Косова и Метохије а од 1999. године живи у Београду. За овог песника занимљиво је да је по професији полицијски службеник. Каже да пише од основне школе, са прекидима, из хобија, али да је од скоро и члан Удружења књижевника Србије. Издао је укупно 6 књига.

-У збирци „Балканском долином“ су сврстане песме највише које су посвећене градовима, градови су свуда по региону, није само Србија. Где год сам био ако ме неки град инспирисао, као што ме инспирисало Врање, то јест Врањанци и Врањанке, онда сам писао. Или о том граду или о некој особи из тог града, која је постала јунак моје књиге – истакао је аутор Шпејтин Сојев Соле.

Рецензенткиња збирке, професорка српског језика из Врања Ана Митић Стошић, која је била и у улози модераторке истакла је да је аутор путник који бележи своја сећања на градове које обилази и на људе које упознаје и да то чини на један уметнички начин путем своје поезије.

-То је тематика његове књиге Балканском долином која је наставак претходне „Трагови путешествија“. Дакле, пут као топос, путовање, пријатељство и љубав присутни су у овој поезији. И тако путујући кроз многе градове, овај аутор сусрео се и са мном и са вечерашњим гостом из Врања Милетом Костићем, успоставили смо пријатељски контакт и поетску сарадњу – истакла је Ана Митић Стошић.

На промоцији су говорили и млада новинарка и песникиња из Београда Симона Кањевац, књижевник из Врања Миле Костић Дубница. Специјална гошћа вечери била је историчарка уметности, сликарка и песникиња из Београда Верица Илић, која је представила збирку поезије „У небо одлети“.

 

Подели: