Млади се питају – учествуј и ти у изради локалне Стратегије за младе!

Млади у Врању имају прилику да се питају за своју будућност и квалитет живота у граду у ком живе. У сарадњи са Кровном организацијом младих Србије група младих људи покренула је иницијативу за израду локалне Стратегије унапређења положаја младих града Врања. Да би се овај документ у процесу израде, који се очекује да ускоро крене, ослањао на чињенице, потребно је да што већи број Врањанаца од 15 до 30 година попуни упитник.
Одговори младих ће дати увид у проблеме са којима се они свакодневно сусрећу, њихова интересовања, потребе, као и конкретне предлоге који могу да допринесу бољем функционисању града и градских институција, у складу са интересовањима младих.
На основу Стратегије на којој ће се у наредном периоду радити, израдиће се и Локални акциони план, а што се више младих људи у његову израду укључилдиректно или кроз различита истраживања, план ће више бити у складу са њиховим потребама.
Да Врање као град има потребу за овим стратешким документима мисле и представници локалне самоуправе, који активно учествују у њиховом стварању.
„Према истраживањима које је спровео КОМС у 106 од 145 јединица локалне самоуправе, не постоји локални акциони план, што је поражавајући податак. Стратегија за унапређење положаја младих града Врања за период 2021-2025 је веома битан документ који показује да град на стратешки и системски начин брине о младима. Младима је неопходна подршка, а израдом Стратегије, која би обухватила и локални акциони план, сагледале би се потребе младих, што би се одразило на квалитетнију будућност“, сматра Лука Трајковић, координатор Канцеларије за младе у Врању.
„Постојање стратешких докумената, као што су Стратегија и локални акциони план, а који прецизно дефинишу потребе и проблеме младих у Врању представља изузетно важну ствар за све младе. Доношењем ових документа проблеми и потребе младих ће постати званично уграђени у документа града и њихово решавање ће бити олакшано. Из досадашњег искуства схватили смо да се проблеми брзо и ефикасно могу решавати тек кад су прецизно дефинисани и препознати од стране града. Зато је важно да се у овом тренутку информишемо о ставовима младих“, председник удружења Активисти из комшилука Урош Илић.
Емилију Миленковић је на учешће у овом подухвату инспирисало искуство младих из других градова.
„С времена на време чујемо како су се неки млади организовали па средили неко излетиште или парк, међутим, знамо да се такве иницијативе не настављају и брзо забораве. Чињеница је да млади нису увек пасивна маса, оно што им је потребно јесте системско укључивање и повезивање са локалном самоуправом, како би били подржани и препознати у својим идејама и активностима. Локални акциони план и Стратегија за младе, као два најважнија документа за младе у граду, побољшаће положај младих, пружиће им разне могућности, попут активности неформалног образовања, спортских и културних активности и слично, али ће и допринети решавању проблема које муче младе“, каже председница парламента Гимназије „Бора Станковић“ Врање.
Локална иницијатива “Млади се питају – учествуј и ти у изради локалне Стратегије за младе!” за младе Врање реализује се у оквиру пројекта Глас младих у демократским процесима, који реализује КОМС у оквиру програма Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији, који подржава Шведска, у сарадњи са локалним партнерима: Канцеларија за младе града Врања, удружење Активисти из комшилука и парламент Гимназије Бора Станковић Врање. Грађанске иницијативе помажу имплементацију истраживања и пружају консултантску подршку у изради Стратегије.

Подели: