Прослава јубилеја Манастира Свети Прохор Пчињски велики догађај за Српску православну цркву и цео српски народ

Централна прослава јубилеја  – 950 година манастира Прохор Пчињски, као и обележавање 700 година од упокојења другог ктитора манастира Светог краља Милутина одржаће се у недељу 13.јуна. Свету литургију ће служити патријарх Порфирије у порти самог храма тако да ће сви верници моћи да присуствују и узму молитвено учешће.

Припреме за обележавање централне прославе увелико трају. По речима свештеника Далибора Јовића потпарола Епархије врањске,око манастира монтирају се две бине где ће бити служена Света архијерејска литургија и приређен културно-уметнички програм и академија. Очекује се велики број верника из Србије и Северне Македоније.  Прослава оваквог јубилеја велики је догађај не само за Епархију врањску и Српску првославну цркву, већ и за цео српски народ.

Прослава јубилеја почеће дан раније када ће се одржати богословска конференција на тему “Црква пред изазовима савременог света“ на којој ће учествовати митрополит белгородски Јован из Русије и епископ бачки Иринеј.

Свештеник Далибор Јовић потпарол Епархије врањске је позвао све православне вернике на прославу велике годишњице манастира Преподобног Прохора Пчињског.

Централна прослава великог јубилеја је требало да буде обележена 2020. године, али је одложена за 2021. годину због пандемије вируса ковид-19. Покровитељ прославе је Председник Републике Србије господин Александар Вучић.

 

 

Подели: