У Врањској Бањи одржана Међуокружна смотра фрулаша „Златна фрула југа Србије“

У Врањској Бањи девети пут за редом одржана је Међуокружна смотра фрулаша „Златна фрула југа Србије“ на платоу код Специјалне болнице за рехабилитацију и ресторана „Кичер“. Манифестација је одржана у организацији Јавне установе „Народни универзитет“ Врање, а покровитељи су град Врање и Градска општина Врањска Бања.

Заменик председника Градске општине Врањска Бања, Марко Николић пожелео је добродошлицу свима, а такмичарима успешно такмичење.

– Ово је девети пут да се одржава такмичења фрулаша у Врањској Бањи, то је традиционално такмичење у сарадњи са Народним универзитетом из Врања. Верујем и сигуран сам да ћете уживати у овом програму који су нам припремили наши фрулаши с обзиром да је фрула један од најстаријих инструмената у Србији- истакао је Николић.

Директорка ЈУ „Народни универзитет“ Гордана Димитријевић изразила је задовољство што су упркос тешкој години и свим изазовима пандемије успели да ове године организују предтакмичење „Златна фрула југа Србије“.

-Ја се јако радујем што смо се ове године окупили у Врањској Бањи да организујемо једно од најважнијих манифестација Јавне установе „Народни универзитет“.  Ово је 20 смотра фрулаша, а девета по реду у Врањској Бањи- изјавила је Димитријевићева.

Међуокружну смотру фрулаша „Златна фрула југа Србије“ отворио је председник Савета фрулаша Србије, Зоран Рајичић.

Ове године такмичило се 20 фрулаша из Пчињског, Јабланичког, Нишког, Пиротског и Топличког округа у 4 категорије: изворно свирање,  савремено свирање, дуети и ансамбли фрула и млади фрулаши. Најмлађа учесница на овој манифестацији, Аника Никић из Ниша наступила је са само 9 година, док  најстарији има 82 године.

Смотру је оцењивао жири у саставу: Светлана Азањац етномузиколог из Београда, Тања Близнаковски Јовановић професорка флауте из Врања и Далибор Младеновић музичар, кавалиста из Врања.

У ревијалном делу програма наступио је Академски женски хор Студентског културног центра из Ниша, а у оквиру манифестације био је отворен и Етно-сајам, као и Салон књига.

Првонаграђени такмичари квалификовали су се на Сабор фрулаша Србије “ Ој, Мораво“ који се одржава у Прислоници код Чачка крајем јула месеца.

Подели: