Суштина нашег живота – живот у цркви. Одржани научни скупови у манастиру Прохор Пчињски

Међународну конференцију “Црква пред изазовима савременог света“ која је организована у склопу обележавања великих јубилеја манастира Свети Прохор Пчињски отворио је епископ Пахомије који је истакао да је суштина нашег живота – живот у цркви.

На тему “Специфичности мисионарског служења православне цркве у савременом свету“ говорио је митрополит белгородски Јован. Епископу Пахомију уручио је медаљу Светог Никодима и истакао да је сарадња митрополије белгородске и епархије врањске увек била изузетна. Уговор о сарадњи између белгородске митрополије и врањске епархије, који је потписан 2013. један је од резултата отварање српских и руских центара.

Eпископ бачки Иринеј беседио је на тему “Учење о цркви по Светом Јустину“. Он је подсетио да је Свети Јустин био велики подвижник . Говорећи о нашој цркви епископ је истакао да је “Српска православна црква саборна и да је то оно што нас разликује од осталих, она све своје проблеме решава саборно, у једномислију. Глас Духа Светога и наш глас су исто“- рекао је епископ Иринеј.

Подели: