У току Света литургија у манастиру Преподобни Прохор Пчињски

У току  је обележавање 950 година постојања манастира Преподобни Прохор Пчињски и 700 година од упокојења другог ктитора манастира Светог краља Милутина.

У овој најстаријој светињи на југу Србије у току је Света литургија коју служи Његова Светост патријарх српски Порфирије а саслужују архијереји Српске православне цркве. Према речима свештеника Далибора Јовића, портпарола Епархије врањске, Светој литургији присуствује 15 архијереја Српске православне цркве и осталих помесних цркава.

Света литургија која се служи се у порти самог храма окупила је велики број верника из Србије и Северне Македоније.

Светој литургији присуствују и представници града Врања, Градске општине Врањска Бања и општине Трговиште, као и представници Владе Републике Србије министри Небојша Стефановић, Никола Селаковић, Томислав Момировић и Александар Вулин, као и државни секретар Драган Стевановић.

Представници локалног руководства на челу са градоначелником Врања др Слободаном Миленковићем такође присуствују Светој литургији.

Народни посланици Славиша Булатовић, Милан Илић, Ненад Митровић из Бујановца и Ненад Крстић из Трговишта такође су присутни на литургији коју служи патријарх српски Порфирије.

Током служења литургије патријарх српски Порфирије у својој беседи рекао је да нас је вера чувала и сачувала и да је реч Христова позив на јединство, али не било какво него на јединство у Христу.

-Црква је Сабор. Сви су позвани да буду црква, свака институција у нашем народу је позвана да буде црква, а природно је да постоје различити ставови, а то нам Бог открива кроз Свету Тројицу, три су лика, али један је Бог. Да сви будемо једно у вери, онда ћемо биити једно у себи. Тако ћемо постићи јединство цркве, народа и државе- казао је у својој беседи патријарх српски Порфирије.

Владика Пахомије даривао је икону Светог Прохора српском патријарху Порфирију, док је митрополиту белгородском Јовану уручио икону Светог Јустина.

Председник Републике Србије Александар Вучић који је и покровитељ прославе, присуствоваће свечаној академији у 12 сати.  Њему ће данас бити уручен орден Епархије врањске Преподобни Прохор Пчињски.

Подели: