Вучић у Бриселу: Никада нећемо признати Косово

После jучерашњих преговора у Бриселу са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Kуртијем и преставницима Европске уније – шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, председник Србије Александар Вучић обратио се јавности.Према његовим речима, Србија ће бити посвећена дијалогу који ће бити настављен до краја јула, док ће у међувремену технички тимови разговарати о несталима.

Председник је, обраћајући се медијима након састанка у Бриселу, рекао да „оваквом састанку није присуствовао“ и да то није имало никакве везе са реалношћу и одговорношћу. Најавио је да ће Србија дати све од себе да се дијалог настави и да је договорено да следећа рунда буде до краја јула, а да ће у међувремену технички тимови разговарати о несталима.

-Не знам шта бих вам рекао, да будем искрен мислим да и дужина разговора говори о томе какви су резултати, договорено је да се до краја јула настави дијалог, надам се да је то једна важна ствар која би могла да гарантује очување мира и стабилности, све друго би било излишно коментарисати – истакао је Вучић.

Поручио је да за грађане Србије има три важне вести.

-Прва је да албанска делегација не жели да испуни уговоре које су потписали, не желе да разговарају о Заједници српских општина. Друго је да су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независно Kосово. Треће је да називају инцидентима и провокацијом чињеницу што Срби желе да присуствују литургији у својим црквама које су на земљи датој у Милошевићево време. Био сам благ и нисам желео да кажем… Ово је одсуство реалности, озбиљности и одговорности – нагласио је председник Србије.

Извор: РТС

Подели: