Осмаци полагали тест из матерњег језика – до 12 ђака у учионици

Полагање завршног испита за ученике осмих разреда основних школа почело је данас и то тестом из српског језика и књижевности, тј. матерњег језика. У наредна два дана у основним школама осмаци ће полагати и тест из математике као и комбиновани тест. Тест се ради од 9 до 11 сати. Прелиминарне резултате ученици ће моћи да виде 28. јуна на сајту Моја средња школа.

Основци и ове године полажу тестове из српског, математике и комбиновани тест. На тесту је 20 питања и то отвореног и затвореног типа. Отворена питања су када ученици дописују одговоре, а затворена када већ имају понуђен одговор. Директорка ОШ „Светозар Марковић“ Тијана Ђокић истакла је да је начин полагања испита исти као и прошле године, да је све припремљено за полагање мале матуре и додала да  данас завршни тест полаже 82 осмака.

Малу матуру полагаће 791 основац у Врању, а укупно 1.911. са подручја Пчињског округа. Будући средњошколци имају 120 минута  за решавање теста. На основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда ученици могу имати максимално 60 поена, док се знање на тесту вреднује са највише 40 поена. По 13 носе тестови из српског и математике, а комбиновани тест носи 14 поена.

Будући средњошколци истакли су да су се спремали за тест и да очекују да ће уписати  жељену школу.

28. јуна ученици ће моћи да виде прелиминарне резултате на сајту Моја средња школа а истог дана ће моћи да поднесу електронску жалбу, приговор првостепеној комисији на одређени задатак. Дан касније биће објављени коначни резултати.

Подели: