У току припреме за обележавање јубилеја – 690 година постојања Манастира Светог Николе у Врању

У сусрет јубилеју Манастира Светог Николе у Врању – 690 година постојања који ће бити обележен наредне године, у плану је да се заврши фрескопис у овој светињи која се налази у насељу Тулбе, нагласио је протонамесник Ведран Костић. Он је позвао све људе овог краја који желе да помогну да дођу у манастир и приложе своје дарове или да изврше уплату на посебан наменски рачун ове светиње (жиро рачун: 200-3174990101008-93 са назнаком за фрескописање храма).

Манастир Светог оца Николаја направљен је 1331. године. Његово зидање наредио је Свети краљ Стефан Дечански. Касније је цркву поклонио његовом властелину кнезу Балдовину, објаснио је економ манастира, протонамесник Ведран Костић.

Велика обнова светиње кренула је 1995. године. Од тада је направљен пирк по угледу на пирк Светог Саве у Хиландару, обновљен је конак, направљена је гостопримница са пратећим садржајем.

Духовно богатство манастира су, поред реплике Свете Богородице Тројеручице, и честице моштију 22 светитеља, од раног Хришћанства па све до 20. века.

Јубилеј манастира ће уместо ове бити обележен наредне године, када буде завршена обнова. Тим поводом, у плану је издавање монографије, представљање свега урађеног до тог тренутка, архијерејска литургија као и свечана академија.

Подели: