Министарство одбране стипендира средњошколце

Министарство одбране расписало је конкурс за доделу 24 ученичке стипендије за школску 2021/2022. годину. Ученицима треће и четврте године средњих школа техничких, пољопривредно-прехрамбених и медицинских усмерења нуде се месечне стипендије у износу од 20.000 динара и 25.000 хиљада динара као и обезбеђено радно место одмах по завршетку школовања.

По завршетку школовања средњошколци ће, у зависности од образовног профила и потреба службе, што је у тексту Конкурса и наведено, радни однос засновати у својству цивилних лица, односно војних службеника или намештеника, док ће неки имати прилику да, после завршене основне војничке обуке, добију статус подофицира. Прилику за звање војног стипендисте имаће будући машински техничари моторних возила, грађевински техничари, електроенергетичари за мреже и постројења или електротехничари енергетике, електротехничари као и мехатроничари за ракетне системе.

Стипендије се нуде и медицинским профилима попут зубних техничара, стоматолошких сестара или техничара и фармацеутских техничара.

Систему одбране потребни су и квалитетни обућари, бравари-заваривачи, декоратери зидних површина или оператери основних грађевинских радова, зидари-фасадери, столари или оператери за израду намештаја, бравари и бравари-заваривачи. Стипендију и сигурно радно место могли би да добију и будући месари и посластичари.

Будући да је конкурс за стипендије расписан у складу са унапред дефинисаним потребама, заинтересовани младићи и девојке знаће у ком месту их, по добијању диплома, очекује запослење.

Поред Београда и Новог Сада ту су Ниш, Сремска Митровица, Бачка Топола, Зуце, Јаково и Никинци – што је уз образовни профил у Конкурсу и наведено.

Стипендисти Министарства одбране имаће обавезу да на својим радним местима проведу најмање довоструки период стипендирања, а пружиће им се прилика и да своје каријере граде у складу са својим жељама, склоностима и способностима.

Право на ученичку стипендију имају ученици средњих школа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, који су први пут уписани у одређени разред у текућој школској години, који имају држављанство Републике Србије и стално постижу најмање врлодобар успех у учењу и одличан успех у владању. Родитељ или старатељ ученика, такође, мора имати пребивалиште на територији наше земље. Поред тога ученици морају бити психофизички здрави и против њих се не сме водити кривични поступак, нити смеју бити осуђивани.

Рок за пријављивање на конкурс и подношење потребних докумената је до 30. септембра 2021. године.
Образац пријаве за конкурс може се преузети са сајта Министарства одбране на адреси: www.mod.gov.rs, у рубрици „Конкурси, огласи, јавне набавке”.

Пријаве на конкурс доставити на адресу: Сектор за људске ресурсе Министарства одбране, Београд, Немањина бр. 15 са назнаком „Пријава за Конкурс за доделу ученичких стипендија”.

Извор: Министарство одбране

Подели: