Видовдан обележен у Владичином Хану

Свечаност обележавања Видовдана у Владичином Хану почела је литургијом коју је у Храму Светог кнеза Лазара служио архимандрит Методије Марковић, игуман Манастира Свети Прохор Пчињски, са локалним свештенством у присуству верника.

– Видовдан за српски народ има веома велики значај, а и шире. Јесте да је то дан када се и жали за великим бројем глава Срба, али такође се и слави јер су сви ти мученици тадашњи данас светитељи на челу са Кнезом Лазаром – изјавио је старешина Црквене општине Владичин Хан, свештеник Дејан Величковић.

Кумство је од ОШ „Бранко Радичевић“ преузела испостава Ватрогасно–спасилачке јединице Владичин Хан.

– Преузели смо колач, да хвала Богу у наредном периоду имамо благослов и благостање и да смо живи и здрави сви. Ово кумство нам много значи јер радимо опасне послове и тај благослов верујемо да ће да нас сачува да помогнемо народу – рекао је Владица Станковић из испоставе Ватрогасно-спасилачке јединице Владичин Хан.

Након верских активности у цркви, уследиле су литије до спомен плоче жртвама последњег рата где је служен парастос као и сечење славског колача код Крста у централном парку. Организатор манифестације је Центар за културу, туризам и библиотеларство, а генерални покровитељ општина Владичин Хан.

– Част је и задовољство да Владичин Хан има градску славу која је код нас Срба један од најзначајнијих празника, поред Ускрса и поред Божића. Имамо привилегију и задовољство да грађани Владичиног Хана данас обележавају своју славу и ја користим ову прилику да им честитам – рекао је председник општине Горан Младеновић.

Ђацима генерације Милици Живојиновић, Дарку Стошићу, Сари Поповић, Николи Радуловићу, Јовани Крстић и Душану Јовановићу свечано су додељене новчане награде у износу од 10.000 динара, диплома са ликом Кнеза Лазара и карта за базен за месец јул. Они су додатно добили још по 3.000 динара јер су носиоци дипломе Вук Караџић.

Видовдан је обележен у оквиру Видовданских дана који су трајали од 26. до 28. јуна.

Подели: