Представљен програм 41. Бориних позоришних дана

У сали Позоришта „Бора Станковић“ у Врању одржана је конференција за медије поводом 41. „Бориних позоришних дана“. Фестивал ће oбити одржан од 21. до 28. октобра. Овогодишњи фестивал одржаће се под слоганом „Од Софке до Нејре“, а селектор фестивала, позоришни критичар и редитељ Слободан Савић одабрао је осам представа.

Борини позоришни дани одржавају се већ 41 годину. Ове године због пандемије корона вируса конференција за новинаре је одржана раније него претходних година. У име градског руководства новинарима се обратио градоначелник Врања и председник Организационог одбора, др Слободан Миленковић.

Овогодишњи „Борини позоришни дани“ биће у знаку обележавања 125. годишњице од извођења прве позоришне представе у Врању. Фестивал ће трајати од 21. до 28. октобра. Оно што је новина јесте да ће отварање фестивала 21. октобра бити обележен као Дан позоришта.

На конференцији је било речи  о стручном жирију који ће чинити три члана, а додељиваће јасно дефинисане награде са именом „Борисав Станковић“.

Селектор фестивала, позоришни критичар и редитељ Слободан Савић одабрао је осам представа, од којих ће шест бити у такмичарској селекцији.

То су ,,Нечиста крв’’ Народног позоришта у Београду, ,,Ана Kарењина’’, Новосадског позоришта, затим комад ,,Пучина’’ Југословенског драмског позоришта из Београда, ,,Иваново самоубиство’’ Градског позоришта Семберија из Бијељине, као и представе ,,64’’ београдског Атељеа 212 и ,,Ако дуго гледаш у понор’’ регионалног позоришта Нови Пазар. Ван конкуренције су премијера врањског театра ,,Окамењено море’’  и ,,Плацебо’’ Народног позоришта Приштина, која ће бити изведена последње вечери фестивала, у част награђених.

Буџет овогодишњег фестивала је пет милиона динара, истакао је градиначелник Врања, др Слободан Миленковић. Град Врање је обезбедио три милиона динара, милион динара Министарство културе и милион динара од спонзора и пријатеља Бориних позоришних дана.

Подели: