Мујакић: Плодови шљиве достигли 70 одсто своје крајње величине

Ових дана произвођачи воћа обраћају се Пољопривредно саветодавној и стручној служби Врање са питањем из ког разлога шљива одбацује плодове. Саветодавац за заштиту биља из ове установе Дејан Мујакић нагласио је да не може неко да се бави ни воћарством, ни повртарством, ни ратарством без воде, јер они који су редовно наводњавали своје засаде имају добре производе и обрнуто.

Плодови шљиве су на територији Пчињског округа, према његовим речима, достигли 70 процената своје крајње величине и у овој фази врло брзо долази до промене боје самих плодова, те се посебна пажња мора посветити заштити биља у потпуности.

Потенцијалне падавине у наредном периоду спречиле би појаву монилије, највећег непријатеља коштичавог воћа, а посебно у комбинацији са фунгицидом на бази ципродекса. Такав инсектицидни третман обезбедио би потпуну заштиту плодова шљиве.

Шљива припада истом роду у који спадају бадем, бресква, кајсија, вишња, трешња, а који као плод имају коштуницу. Већину сорти човек користи у исхрани, а понеке и због дрвета које може да се користи у различите сврхе.

Подели: