Пепелница, пламењача и цикада опасност по винову лозу

Из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Врање препоручују произвођачима винове лозе да на високим температурама пепелницу сузбијају препаратима луна, строби и топас, као и да уз њих користе инсектициде како би спречили појаву цикаде. Пламењачу у овом временском периоду није потребно третирати.

Најпрепознатљивије болести винове лозе су пепелница и пламењача. Пепелници се посебна пажња посвећује на високим температурама, сматрају стручњаци, јер она не стаје током читавог лета и прави велике проблеме произвођачима. Присуство обољења се на листу јавља у виду сивкасте превлаке, а крајњи стадијум је пуцање бобица.

Пламењача напада све зелене делове лозе, а први симптоми се јављају на листовима ближе тлу, где се уочавају тзв. „уљне мрље“ које прелазе у смеђе ткиво које се постепено суши.

Цикада проузрокује жутило винове лозе. Називају је америчким цврчком због свог порекла. Болест се шири на два начина, скривеним заразама у лозним калемовима и помоћу вектора цикада. У виноградарским подручјима где се не спроводе хемијске мере заштите може доћи до пропадања винограда.

Подели: