Српска православна црква и њени верници славе Светог великомученика Прокопија

Фото: Врањска плус

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог великомученика Прокопија. Овај светац у нашем народу доста је поштован. Свети великомученик Прокопије хришћански је светитељ из 4. века. Рођен је у Јерусалиму, име му је по рођењу било Неаније и био је војвода у служби цара Диоклецијана.

Када је Диоклецијан одлучио да прогони хришћане, послао је Неанија у Александрију с једним војним одредом и наредио им да затру тамошње хришћане. На том путу Неаније је чуо Божји глас. „Неаније, куда идеш и на кога устајеш“, упитао је глас. Указао се у ваздуху пресвети крст, као од кристала, и од њега дође глас: „Ја сам Исус распети Син Божји“. Тај догађај потпуно је преокренуо живот Неанија, који прима веру хришћанску у своју душу, тражи да му се изради крст какав је видео и одустаје од прогона хришћана, због вере је и пострадао. Мучен је и бачен у тамницу где му се опет јавио Господ Исус Христос који га је крстио и дао му име Прокопије. Упокојио је се 303. године.

Верује се да Свети Прокопије спада у ред огњених светаца са Светим Илијом и Огњеном Маријом. Такоће, за овог свеца верује се да је заштитник младенаца и деце. Постоји веровање да на данашњи дан не би требало да се купа у рекама и другим водама и свакако да се не ради у пољу.

Подели: