У Ковид амбуланти за децу у примарној здравственој заштити регистровано једно дете позитивно на ковид 19

Након потврде Агенције за лекове и медицинска средства Србије да се „Фајзерова“ вакцина може користити код популације узраста од 12 до 15 година, стекли су се сви законски услови и стручни критеријуми који се односе на безбедност и ефикасност вакцине. Сходно томе комплетирани су сви поступци на педијатрији у Здравственом центру Врање у складу са свим телима надлежнима за имунизацију деце овог узраста. Вакцина се прво препоручује деци која болују од хроничних болести.

-Овим приликом желим да се обратим нашим мајкама и очевима да сви они који имају децу узраста од 12 до 15 година и која болују од хроничних болести, дијабетеса, са урођеним срчаним манама, неуролошким обољењима, децу која су гојазна, треба да своју децу доведу да приме вакцину против Ковида 19. – упутила је апел управница Дома здравља Врање, специјалиста педијатрије, др Марина Џикић и додала:

-Пре вакцинације Фајзеровом вакцином, потребан је преглед од стране педијатра, лекара који лечи дете, и обавезна је сагланост коју потписују родитељи детета. Након добијања извештаја од педијатра дете може да се вакцинише на главном вакциналном пункту у Спорсткој хали. У периоду од 30. марта 2020. до 21. јула 2021. године у дечијој Ковид амбуланти при примарној здравственој заштити у Зравственом центру Врање, прегеледано је 13 560 детета. Од тог броја на даље лечење (секундарни и терцирајни вид здравствене заштите) упућено је 358-ро деце. У истом периоду у дечијој Ковид амбуланти регостровано је  1125 детета позитивно на Ковид 19. Од средине маја до 20. јула ове године нисмо имали децу код којих је регистрован корона вирус. У току ове недеље једно дете је имало позитиван тест на ковид 19, са блажом клиничком сликом је и ово дете је уз константно праћење кроз Ковид амбуланту на кућном лечењу уз прописану терапију и стабилног је стања – нагласила је др Марина Џикић уз напомену да управо делта сој Ковида 19 који се шири Европом више напада млађу популацију:

Говорећи о Служби за здравствену заштиту деце предшколског узраста, управница Дома здравља Врање, др Марина Џикић истакла је да превентивни рад у овом делу примарне здравствене заштите најмлађих пацијената никада није престајао са радом и обављан је у пуном капацитету од почетка пандемије до сада. Обавезном имунизацијом, деца су заштићена обољевања од тешких заразних болести које су раније биле смртоносне или које су у случају преживљења остављале велике последице по здравље преживелих,  као што су  дифтерија, тетанус, велики кашаљ, дечија парализа, заушке, мале богиње.

 

Подели: