Стевановић: Једнократна помоћ свим бившим радницима Геокса

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић изјавио је данас да је Влада Србије донела одлуку на основу које су створени предуслови да се у наредним данима исплати једнократна помоћ свим бившим радницима Геокса.

-Влада Србије је данас донела одлуку да сви радници, њих 1.277, који су пре пар дана остали без свог радног места у компанији Геокс у наредним данима добију по 53.950 динара што је просечна нето зарада на територији града Врања – појаснио је Стевановић.

-Иницијатива је покренута приликом посете председника Александра Вучића компанији Теклас када се разговарало о подршци те компаније у решавању проблема са Геоксом и ево већ је донета прва одлука која ће омогућити њену реализацију – истакао је Стевановић и прецизирао да паре нису исплаћене данас.

Државни секретар је навео да ће са раздела Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања бити пренета средства институцији за социјални рад у Врању и да ће у наредној недељи сви радници који су добили отказе добити једнократну помоћ.

Стевановић је, иначе, у Врању разговарао са представницима локалне самоуправе и привредницима.
-Састанак коме је присуствовао 21 представник микро, малих и средњих предузећа био је више него користан за све стране. Привредницима сам представио програме, модел функционисања и механизме које држава има и ставља им на располагање без обзира да ли је реч о домаћим или страним инвеститорима – рекао је Стевановић.

Према његовим речима, привредници су током састанка указали на планове, изазове са којима се суочавају, као и предлоге.

-Важно је да разговарамо и да се разумемо јер једно су жеље, а друго су права и могућности. Било је добрих идеја и иницијатива које ћу представити колегама у Влади да видимо шта је реално од тога да се примени – рекао је Стевановић.

Како је истакао, договорено је да се за десетак, петнаест дана поново одржи састанак у ширем саставу како би се резимирало шта је урађено.

-Идеја је да то буде припрема за предстојећу посету председника Вучића Врању како би били што јаснији и конкретнији у разговорима – рекао је Стевановић.

Државни секретар је навео и да су привредници током састанка изразили жељу да помогну и учествују у санацији штете која је настала одласком Геокса из Врања.

-Како имају потребе за ангажовањем нове радне снаге направили смо договор како ће заједно са градом и Националном службом за запошљавање позвати људе који су остали без посла да им се јаве, обаве разговор и виде да ли могу да их ангажују – рекао је Стевановић.

Извор: Министарсто привреде

Подели: