Министар Момировић у Врању: Потписан уговор за Програм интегрисаног управљања чврстим отпадом

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је са градоначелником Врања др Слободаном Миленковићем и директором предузећа Комрад Зораном Димитријевићем уговор са немачком развојном банком KFW за реализацију Програма интегрисаног управљања чврстим отпадом.

Након пописивања уговора одржан је радни састанак са представницима Града Врања и Пчињског округа  и конференција за новинаре на којој се најпре одбратио градоначеник Врања др Слободан Миленковић.

-Данас смо потписали изузетно значајан уговор за град Врање, још једна капитална инвестиција. Вредност овог регионалног уговора за управљање отпадом односно за проширење депоније фаза 1 је 13, 3 милиона евра, од тога 12, 5 милиона евра је инвестиција која се директно односи на град Врање док ће 800 хиљада евра бити распоређено осталим општинама Пчињског округа. Потписан је уговор за прву фазу који подразумева изградњу Центра за управљање чврстим отпадом. Програм подразумева и улагања у инфраструктуру за управљање чврстим отпадом чија је сврха реализација еколошким – климатски повољног одрживог система за управљање чврстим отпадом – рекао је између осталог градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

-Велико задовољство ми је што сам у име немачке развојне сарадње данас у Врању где смо потписали јако битан споразум за Град Врање.  Одрживи еколошки и климатски безбедан урбани развој јесте једна од кључних области развоја и исто тако једна од важних области са којом се бави немачка развојна сарадња. Осврнуо бих се и на дугогодишњу успешну сарадњу са министарством и градом Врањем када је реч о изградњи Постројења за пречишћавање отпадних вода – рекао је Рудигер Хартман из немачке развојне банке KFW.

-Велико задовољство ми је што сам данас у Врању у граду Боре Станковића, Јустина Поповића, Милана Влајинца, Ђорђа Тасића и других великана. Захваљујем се KFW банци, Немачкој влади на директној подршци у виду финансија и техничке сарадње и великом трансферу знања које добијамо од њих. Потписали смо уговор од 13,3 милиона евра за изградњу Региналне депоније која неће значити само за Врање, већ за цео Пчињски округ (Сурдулицу, Трговиште, Бујановац, Прешево). Град Врање постаје у еколошком смислу попут градова у Швајцарској или Немачкој. До сада је преко немачке Владе у KFW банке инвестирано 290 милиона евра пре свега у комуналну инфраструктуру и еколошке пројекте . План Владе Србије је да у наредних пет година инвестира 4 милијарде евра у Постројења за пречишћавање отпадних вода, канализациону и комуналну инфраструктуру како би наше воде довели на ниво најразвијенијих европских земаља – рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић

План за интегрисано управљање отпадом је практичан документ који има за циљ рационалну и одрживу експлоатацију природних ресурса. То је инструмент помоћу кога се уводи ефикасан систем управљања отпадом. Одрживо управљање отпадом подразумева ефикасно коришћење материјалних ресурса, смањење количине отпада која се производи, а када је отпад произведен, поступање са њим на начин који активно доприноси економским, социјалним и еколошким циљевима одрживог развоја.

Фото: Врањска плус

Подели: