Овогодишњи принос паприке добар

Ове године врањски повртари су задовољни приносом и ценом паприке. Повртар Дејан Ивановић, на својој парцели у селу Моштаница узгаја 2 аутохтоне сорте паприке, црвену и наранџасту ајварку. Према његовим речима, овогодишњи принос је добар али и цена.

Власник парцеле Дејан Ивановић у селу Моштаница недалеко од Врања бави се узгојем различитих повртарских култура. Тренутно су актуелни кукуруз, паприка и соја. На површини од 20 ари посадио је 2 аутохтоне сорте паприке које узгаја индивидуално на свом пољопривредном газдинству дужи низ година. То су црвена и наранџаста паприка за зимницу, ајварка. Ивановић каже да је овогодишњи принос добар, да има сталне муштерије и да је задовољан ценом.

Према речима Ивановића, сарадња са Пољопривредно саветодавном стручном службом је добра и без сарадње са њом, како је нагласио, не би било овог приноса.

Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредно саветодавне стручне службе истакла је да је за паприку веома битно да је добро произведен расад. Такође велики значај има и адекватна примена органских и минералних ђубрива.

Година је изузетно добра и погодна за паприку. Пољопривредни произвођачи кажу да оне године када паприка даје добре приносе  ситуација са кукурузом је обрнута, зато што кукуруз воли влагу а паприка  наводњавање.

Подели: