Заплењено преко килограм непријављеног злата

Цариници су у сарадњи са полицијом, током протеклог викенда, у два наврата – на прелазу Прешево и на Аеродрому Константин Велики, открили и спречили покушај кријумчарења преко килограм непријављеног златног накита. Први случај је забележен на улазу прелаза Прешево, када је на ред за редовну контролу пристигао BMW швајцарских регистарских ознака којим је управљао држављанин Северне Македоније. Иако је на питање цариника да ли има нешто да пријави, одговорио да нема ништа, детаљни преглед који је уследио је то демантовао.

Наиме, у кесама иза возачевог седишта цариници су пронашли право мало благо – 735 грама тежак златни накит, запакован у кутије. У тој импресивној количини накита најбројније су биле наруквице, а најмасивнији предмет била је богато украшена огрлица, тешка 122 грама. Процењена вредност откривеног накита премашила је износ од 20.000 евра, односно 2,5 милиона динара.Само дан касније, на Аеродрому Константин Велики у Нишу, током редовне контроле путника на излазу из земље, откривен је и покушај преноса готово 300 грама непријављеног златног накита. У прекршају се овога пута нашла двојна држављанка Шведске и Србије, која је у ручном пртљагу имала намеру да пренесе 16 прстенова, 11 пари минђуша, 8 наруквица, 2 ланца и 8 привезака.Вредност скривених драгоцености процењена је у овом случају на 6.330 евра, односно 744.150 динара. С обзиром да је реч о страним држављанима, прекршајни поступци су вођени по хитној процедури, а суд је у оба случаја изрекао новчану казну и заштитну меру трајног одузимања непријављених драгоцености.

Подсећамо да се личним накитом сматра онај накит који се носи на себи, а да уколико на себи или у пртљагу носите доста накита – дужни сте да га пријавите, чиме ћете избећи ризик да се нађете у прекршају и да вам накит буде привремено или трајно одузет.

Фото: Управа царине

 

Подели: