Свечано откривена реконструисана мозаик – мапа града Врања

Обележавање 7. септембра, Дана ослобођења Врања у Другом светском рату, завршено је откривањем реконструисане мозаик – мапе града Врања. Обраћајући се присутнима градоначелник др Слободан Миленковић рекао је да је ово прилика да још једном покажемо колико велику снагу може да има сложна заједница. Он је нагласио да се овог пута снага наше локалне заједнице огледала у вољи и жељи Врањанаца да се један од симбола града, мозаик – карта Врања из 1975. године, реконструише и добије нови сјај.

-Трг Републике са спомеником ,,Чика Мита“ и географском мозаик картом Врања, култно је место за Врањанце, без обзира које су доби. Међутим, зуб времена учинио је да дође до знатног оштећења делова мапе до непрепознавања. Због тога нам је веома драго што је баш реконструкција мапе, као један од предлога за улагање новца који је град добио у игри ,,Узми рачун и победи“, изгласан од стране наших суграђана. Верујем да би и аутор ове монументалне мозаик мапе, академски сликар и дизајнер Стеван Чукић, био поносан на то што су се Врањанци заложили да се његово дело реконструише и сачува од пропадања. Посебно, што је на тој реконструкцији радио његов сестрић, Драган Гашић, који му је те 1975. помагао при изради мапе. Драги Врањанци, надам се да ће и у годинама које долазе овај део града са мозаик мапом као јединственом уметничко – архитектонском целином, бити пођеднако занимљив и привлачан како гостима Врања, тако и нашим суграђанима’’, истакао је градоначелник Миленковић.

Врањанцима се обратио и Драган Гашић, академски сликар који је радио на реконструкцији овог јединственог културног блага нашег града. Он је истакао да је мозаик – мапа била јединствена не само у тадашњој Југославији, већ и у Европи, поручивши Врањанцима да чувају мозаик мапу као јединствено културно благо.

Фото: Врањска плус

Подели: