,,Дан пешачења” у Врању организовао ПК ,,Железничар 2006.” под слоганом „Корак ближе здрављу“

Под слоганом „Корак ближе здрављу“, Планинарски Савез Србије уз подршку Министарства спорта, организовао је највећу овогодишњу планинарску акцију ,,Дан пешачења”, коју је на локалном нивоу реализовао Планинарски клуб ”Железничар 2006.” Врање.

Заинтересовани љубитељи природе и спорта стартовали су са платоа испред зграде Скупштине код Чика Митиног споменика и упутили се до излетишта на Борином брду. Дужина стазе од 8 километара била је прилагођена свима. Они који су желели да наставе пешачење, могли су да га продуже за километар и по до Мангине чесме.

-Драго нам је што је пуно деце јер је и циљ ове акције да деца школског узраста учествују како би осетили лепоту планинарења и боравка у природи. Битно је да се што више младих људи упозна са планирењем. Сви заинтересовани могу да крену са нама, ми сваког викенда организујемо дружење и уживање у пророди. Најмлађа учеснца има 3 године, а најстарији учесник данашњег пешачења има 83 године, Процењујем да на данашњој акцији има око осамдесеторо учесника – рекао је за ТВ Врањска плус председник Планинарског клуба ”Железничар 2006.” Врање Срђан Стошић.

Циљ ове спортско-рекреативне манифестације је подстицање здравих животних навика, указивање на значај кретања за унапређење здравља и радне способности, социјализација као и развој туристичких потенцијала кроз уређење и експлоатацију уређених пешачких путева у Србији.

Данас се пешачи по означеним стазама у градовима, парковима, природи у окружењу, планинама Србије.

Подели: