Почео 7. светски фестивал дечијег анимираног филма „Златни пуж“

У сали Позоришта „Бора Станковић“ у Врању свечано је отворена традиционална манифестација „Златни пуж“ коју годинама организује Школа анимираног филма. Овогодишњи 7. светски фестивал дечијег анимираног филма трајаће до 17. септембра. Владало је велико интересовање па је на конкурс стигло 1.723 филма из випе од 100 земаља. Селекцијом ШАФ-а прошло је 70 филмова. Фестивал је отворила заменица градоначелника Зорица Јовић.

-Врањска Школа анимираног филма са традицијом дугом 34 године, једна је од најстаријих у земљи.  Својим радом и залагањем, актуелношћу и континуитетом представља прави светионик дечије анимације. Да је тако потврђују и продукција, али и награде на свим нивоима такмичења. Потврда квалитета и рада је управо и овај фестивал који окупља аниматоре из целог света. Иако су ове године на фестивалу физички присутни само аниматори из земље и окружења, сасвим сам сигурна да фестивал неће изгубити на квалитету.  На конкурс су пристигла 1723 филма из 101 државе света, што додатно говори о позиционирању ,,Златног пужа“ на мапи светски признатих филмских манифестација. Радује ме чињеница да ће до 17. септембра наш град бити права радионица дечјих анимираних филмова, чији ће ствараоци и редитељи бити наши гости, учесници фестивала. Желим вам да ових неколико дана проведете у добром расположењу и креативном дружењу – нагласила је заменица Јовић.

У име организатора, присутне је поздравила директорка ЈУ ШАФ Јасмина Стојановић истакавши да фестивал из године у годину несумњиво расте.

-Срећни смо што упркос тренутној ситуацији са пандемијом можемо да одржимо фестивал али вас молим да нам помогнете да све протекне у најбољем реду и поштовању прописаних епидемиолошкох мера током трајања програма. Користим ову прилику да се захвалим руководству града Врања на дугогодишњој подршци као и Монистарству културе и информисања – рекла је овом приликом директорка Стојановић.

У име жирија обратио се Никола Мајдак Млађи, нагласивши да воли овај фестивал и да га прати доста дуго с обзиром да је и његов отац био годинама на овом фестивалу.

-Мислим да оно што је понос који као народ и нација треба да имамо јесу три основне ствари: култура, наука и образовање. То је оно што нас даје доста јаким. Деца треба да се развијају креативно и да имају прилике да могу све ово да прожие и доживе искуства – рекао је између осталог Мајдак Млађи.

Жири у саставу: Нитин Донде (Индија), Кузман Кузмановски (Република Северна Македонија) и Никола Мајдак Јуниор (Србија) изабраће најбоље од 39 селектованих филмова у категорији Small Snail и 31 у категорији Big Snail.

Након званичног отварања приказана је прва пројекција селектованих филмова док ће у наредним данима бити приказана још 4 филма из званичне селекције. Последње вечери биће организовано свечано уручење награда добитницима најбољих остварења, о којима ће одлучивати трочлани жири. Отварање фестивала привукло је пажњу јавности а у име града присусвовали су и председник локалног парламента Дејан Тричковић и градска већница за културу и туризам Изабела Савић.

Фестивал се одржава уз поштовање свих епидемиолошких мера и поштовање свих препорука Кризног штаба. „Златни пуж“ се организује уз подршку града Врања и Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Подели: