Ђорђевић: Од почетка септембра пробна производња Фабрике за пречишћавање отпадних вода

Фабрика за пречишћавање отпадних вода у Врању је почетком септембра почела са пробном производњом, стартовала је линија канализације, прихват канализације и цео процес пречишћавања воде рекао је за ТВ Врањска плус Горан Ђорђевић директор предузећа Водовод.

-За неких 10 до 15 дана требало би да крене линија муља односно производња отпада муља од канализационе отпадне воде. Сви објекти су завршени, инсталирана је сва опрема, инсталиран је компјутерски систем за праћење фаза пречишћавања отпадне воде тако да можемо да рећи да је у 80 одсто пуне производње Фабрика за пречишћавање отпадних вода већ кренула и ради 20 дана.

У току је обука људи који раде у лабораторијима за испитивање самог отпада и муља тако да смо на добром путу да стопроцентно активирама све капацитете ове фабрике. У овом тренутку ради 15 људи који 24 сата раде на опслуживању постројења уз асистенцију извођача радова, предузећа Штрабаг.

Нема никаквих проблема у функционисању фабрике, сви системи и колектори функционишу нормално и све ради онако како је планирано. Сама фаза пробне производње траје шест месеци. Оно што је битно да је су предузете све мере за добијање употребне дозоволе тако да очекујемо да фабрика добије употребну дозволу фебруара – истакао је Ђорђевић.

Укупна вредност Фабрике за пречишћавање отпадних вода износи 11, 7 милиона евра, док је вредност укупног система, заједно са колекторима 16,2 милиона евра.

Пројекат се реализује уз помоћ и подршку Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а финансира путем грантова КФВ банке.

Подели: