Шта представља кривично дело кријумчарење људи и на које начине можемо одговорити

Центар за друштвене интеграције реализује пројекат “СТОП кријумчарењу миграната- ЗАШТИТИМО ЖРТВЕ!“ Који представља део ширег пројекта “Безбедност за људе и границе – борба против кријумчарења миграната на Западном Балкану”, који спроводи Београдски центар за људска права, Група 484 и Дански савет за избеглице (ДРЦ) уз финансијску подрску Европске уније.

-У оквиру овог пројекта данас је у Врању организован Округли сто, са темом “Шта представља кривично дело кријумчарење људи и на које начине можемо одговорити. На ову тему говорила је Данијела Трајковић тужитељку Вишег јавног тужилаштва Врање, која је представила статистику Вишег јавног тужилаштва за период 2015-2021- год. наводећи податак да је за кијумчарење људи оптужено 292 лица, донето је 300 осуђујућих пресуда, 137 ослобађајућих, 65 одбијајућих, а да је истрага вођена према 369 лица.
На округлим столу говорио је И Бобан Ђорђевић, координатор при Полициској управи за борбу против трговине људима “Када говоримо о земљама порекла миграната који су кријумчарени или су покушали да буду прокријумчарени у Србију издвојио бих Сирију, Пакистан И Авганистан. Што се тиче структруре миграната у односу на пол, старост, образовање, не постоји правило и заступљене су све струцтуре”, рекао је додајући да сви мигранти имају право да се слободно крећу кроз нашу земљу и не треба да прибегавају пракси да улазе у ланац кријумчарења.
Округлом столу присуствовали представници институција, невладиног сектора И медији.
У оквиру овог пројекта биће израђена анализа стања по питању кријумчарења од почетка мигранске кризе до данас. У оквиру брошуре “Анализа стања Кријумчарење миграната И потенцијални ризици по жртве“, биће прикупљени подаци од стране институција, а потом ће бити израђена квалитативна и квантитативна обрада података. Брошура ће бити подељена НВО, представницима институција, Колективним центрима. На основу урађених анализа биће презентовани и начини заштите миграната од кријумчара. Такође, биће израђене инфо табле постављене и изложене у сва четири кампа. На оваја начин сви мигранти који се нађу у кампу имаће информације институција које ће им прижити заштиту по питању безбедности у борби против кријумчарења миграната. Превод на енглеском српском и пашту. Такође са овим информацијама биће израђени И постери које ћемо поставити локацијама у Прешеву, Бујановцу, Врању И Босилеграду..По реализацији овог пројекта представници Центра за друштвене интеграције наставиће сарадњу са члановима тима Локалне мреже за превенцију И борбу против трговине људима И дефинисати активност по питању кријумчарења миграната којима ће мрежа наставити да се бави у наредном периоду.

Подели: