Акција „Дај педалу раку“ и ове године у Врању

Град Врање и ове године укључио се у акцију ,,Дај педалу раку“, коју Женски центар Милица, под покровитељством Министарства здравља, Министарства омладине и спорта и Института за јавно здравље др Милан Јовановић Батут, организује у локалним самоуправама у Србији.

Акција, која је подразумевала бициклистичку вожњу одржана je испред зграде Скупштине града, тако што су се учесници возили од Ул. Краља Милана до раскрснице са Сутјескином. У Србији годишње од карцинома дојке оболи 4.600 жена, а умре 1.600. Акција ,,Дај педалу раку“, чији је циљ подршка женама оболелим од карцинома, од ове године биће организована и у Словенији, Хрватској и Северној Македонији.

Maнифeстaциja „Дaj пeдaлу рaку” вeћ другу гoдину oдржaвa сe у Врању и зa циљ имa пoдизaњe свeсти цeлe друштвeнe зajeдницe, a пoсeбнo жeнa o знaчajу прeвeнтивних и рeдoвних прeглeдa дojки, рaнoг диjaгнoстификoвaњa и лeчeњa бoлeсти, кao и прoмoвисaњe здрaвих стилoвa живoтa нaрoчитo спoртa, стaвљajући aкцeнaт нa бициклизaм кojи je идeaлaн кaкo у прeвeнциjи тaкo и у рeхaбилитaциjи пoслe oпeрaциje рaкa дojкe.

Присутне су поздравили градски већник за здравство Александар Стајића и начелник Дневне онколошке болнице у Врању др Коста Здравковић.

Александар Стајић  је истакао да је ово друга година заредом како град Врање учествује у акцији, као и да је ово још један од начина подизања свести жена о значају превенције у борби са карциномом. -Оно што ме посебно радује је чињеница да се ове године окупио већи број грађана и грађаники који су дошли да подрже не само акцију ,,Дај педалу раку’’, већ и све жене које се боре са овом опаком болешћу – рекао је Стајић.

Др Коста Здравковић истакао је значај превенције и раног откривања рака дојке. Он је додао да се у Дневној инколошкој болници лече пацијенти од 20 до 80 година и да се старосна граница спушта. Истакао је и учешће локалне самоуправе која пројектним финасирањем запошљава медицинске раднике па је тако и Дневна онколошка болница добила две новозапослене медицинске сестре. -Мере превенције су најбитније. Када је болест већ ту и у почетној фази може и да се излечи. Карцином дојке је у 99 посто случајева излечива болест. Због тога вас молим да се стално прича о превенцији, а не само овог једног дана у години – нагласио је др Здравковић.

Симболичним подизањем заставе од стране градског већника за здравство Александра Стајића и Борке Стефановић почела је вожња бицикала у којој су учествовали како старији суграђани тако и малишани, уједињени у подизању свести о превенцији карцинома, али и неговању дравих стилова живота.

Подели: