Радови докторке уметности и професорке Миле Гвардиол из Београда пред врањском публиком

Изложба слика „QUO VADIS?“ ауторке Миле Гвардиол, докторке уметности и професорке из Београда отворена је вечерас у великој сали Галерије Народног музеја Врање. Изложба је одабрана на излагачком конкурсу Галерије Народног музеја Врање и финансијски подржана од стране Министарства културе и информисања РС на конкурсу за 2021. годину.

Виши кустос Галерије Народног Музеја Врање Мирјана Јовановић на отварању изложбе рекла је да је ово осма изложба у оквиру програма галерије која је подржана од стране Министартва културе и инфоримисања.

Уметница Мила Гвардиол рекла је да се сликарством бави од завршетка факултета, од 2004. године, а да је прва фаза коју је развијала „репетиције“ и да је привлачи архитектура као и да нагиње ка геометрији.

-2004. године кренула сам са својом првом самосталном изложбом у Галерији Коларчевог народног универзитета, звала се Репетиције. Бавила сам се понављањем, али сам ја хтела да покажем да понављање не мора да буду толико досадна. Следећа фаза коју сам развијала је била колористичка фаза, након тога сам прешла на серију слика које се зову Раскршћа. Ова најновија фаза се зове QUO VADIS, што значи куда идемо и она је као и остале фазе произишла из те моје форме, из геометрије из архитектуре. Ја у овој најновијој фази желим опет да ставим посматрача под то једно вечно питање Куда ми идемо, ка чему тежимо, где смо ми сад?- рекла је ауторка на отварању изложбе између осталог.

Мила Гвардиол рођена је у Београду 1979. Године. Дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду на Одсеку зидно сликарство у класи професора Слободана Ђуричковића. Докторирала је на Интердисциплинарнимстудијима Универзитета уметности у Београду на Одсеку за дигиталну уметност. Чланица је УЛУПУДС-а и УЛУС-а. Ванредни је професор на Факултет примењених уметности у Београду и Факултету за дигиталну продукцију у Сремској Каменици.

Подели: