Отворена изложба „Сусрет у Врању“ у Галерији Народног универзитета

У Галерији Народног универзитета у Врању отворена је изложба радова уметника Драгана Р. Тодоровића и уметнице Ирене Лазић под називом „Сусрет у Врању“. Изложба ће бити отворена до 28. октобра.

Добродошлицу је најпре пожелела директорка Народног универзитета у Врању Гордана Димитријевић.

-Добродошли на отварање изложбе „Сусрет у Врању“, изложбе два врсна уметника, уметника који се по свом сензибилитету разликују али се свакако у свом том пријатељству и начинима на који сарађују изузетно дуго држе заједно- истакла је Димитријевићева и поздравила присутне у име ауторке Ирене Лазић која није била у могућности да лично присуствује.

Ирена Лазић спонтано простире облике по површини, док композицију смело и једнако разлаже преко целе сликане равни. Уз наглаглашену осетљивост за облик и форму, којима провејава неспутана страст, она успева да нанесе скуп поједноставњених потеза и линија. Таквом контексту слике су прилагођење колористичке вредности, које се динамично и складно утапају у скуп датих садржаја.

Ирена Лазић рођена је 1974. године у Трговишту. Завршила је Медицински факултет у Крагујевцу,  и специјализацију из области Социјалне медицине на Медицинском факултету у Београду. Ликовно стваралаштво започела 1998. године. Имала је 16 самосталних и 36 групних изложби у земљи и иностранству.

Слике Драгана Р. Тодоровића, са својим смелим колористичким сударима, енергетским набојем, светлосним потенцијалом, недвосмислено указују на вишедимензионалност и метафизичку природу светова, који су у средишту пажње уметника. Слојевита, вируозна игра без почетка и краја, доноси визуелни спектакл, освајајући истовремено богатсвом валера и игром планова у једном, ма колико деловало хаотично, уређеном систему узрочно последичним дешавањима.

Драган Р. Тодоровић рођен 1956. године у Огошту, Србија, докторирао на департману за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, теоријска физика-физика чврстог стања. Процеси који се ту дешавају су сада део ликовног истраживања уметника. До сада су приказане на преко осамдесет групних изложби у земљи и иностранству и дванаест самосталних изложби. Аутор је добитник пет награда.

-То су моја истраживања из физике. На просторним и временским скалама не можете да извршите мерење. Нано скала је хиљаду пута мања од микро. А таласна дужина видљиве светлости је величине 0,5 микро метара. Не постоје директна мерења, на тим скалама све што можете да урадите су индиректна мерења или кроз неке нумеричке симулације – рекао је аутор и појаснио појам „беспредметни арт“. -Редукцијом облика долазимо до нечега што неће да подсећа на дрвеће, цвеће, птице и тако даље. Нешто што подсећа на природу али није природа- истакао је Тодоровић.

Подели: