Вакцинација против сезонског грипа од 15. октобра

Дом Здравља Врање је добио 1.600 доза тровалнетне вакцине против сезонског грипа TorVaxFlu, која ће грађанима бити доступна од 15. октобра 2021. године. Очекујемо испоруку и четворовалентне вакцине, тако да ће и особе узраста 65 година и више, према приоритетима моћи да се вакцинишу у наредном периоду.

У категорије лица у посебном ризику, за чију вакцинацију се наведена вакцина може применити спадају: труднице, особе са хроничним поремећајима плућног система, хроничним поремећајима кардиоваскуларног система, метаболичким поремећајима, бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом лица са извршеним пресађивањем ткива и органа, као и лица смештена и запослена у социјално-здравственим установама према епидемиолошким индикацијама.

Вакцина се може применити и за препоручену имунизацију особа узраста 18 до 65 година, за које није предвиђена обавезна имунизaција, уз претходно потписивање обрасца сагласности за спровођење препоручене имунизације на обрасцу број 3 Правилника о имунизацији и начину заштите лековима. Имунизација се спроводи давањем једнe дозe вакцине.

Вакцинација против сезонског грипа може се обављати истовремено и са вакцином против Ковида-19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Имунизација против сезонског грипа реализује се на пунктовима у Здравственом центру Врање: у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва у згради Дома здравља Врање у здравственим станицама у Врањској Бањи, Власу, Кривој Феји у амбуланти на Барелићу, у Служби за здравствену заштиту радника у згради Дома здравља Врање и амбулантама у БАТ-у, Алфи и Симпу. Грађани ће валкцину против сезонског грипа моћи да приме и на главном вакциналном пункту у Спортској хали.

Вакцинација против сезонског грипа организована је и реализоваће се уз поштовање свих мера за превенцију ширења COVID-19 – саопштили су из Здравственог центра у Врању.

 

Подели: