Промовисана књига „Femina antica Balcanica“

У Позоришту „Бора Станковић“ у Врању, у организацији Kултурно-образовног центра, промовисана је књига др Јелене Анђелковић Грашар под називом „Femina antica Balcanica“. Ауторка је у овој студији представила и на методолошки иновативан начин проучила фонд података неопходан за темељно исптитивање овог специфичног материјала.

Фото: Врањска плус

– Мислим да су жене коначно показале шта све могу. Драго ми је што жене сваки задатак који им се повери могу да изведу подједнако као када га ради мушкарац. Данас се феминизам третира као нешто лоше. Мушкарци ће често рећи: „Ах, те феминисткиње, овакве су и онакве, нападне и тако даље“. Феминизам сам по себи није лош – изјавила је Анђелковић Грашар.

Ауторка је запослена у Археолошком институту од 2011. године, од 2017. у звању је научног сарадника, а докторирала је на одсеку Историја уметности на Филозофском факултету. Њена истраживања обухватају визуелну културу антике, касне антике и ране Византије, женску историју, родне студије, као и презентацију, интерпретацију и популаризацију културног наслеђа.

Подели: